Vielä on kesää jäljellä

12.08.2023

Tervetuloa lempeät elokuun illat ja piha runsaimmillaan!

Ennen kuin syksy ilmoittaa tulostaan, on vielä hieman kesän pihatöitä tarjolla. Useat loppukesän kukkivat perennat, pensaat ja erityisesti kesäkukat kaipaavat vielä lannoitusta jaksaakseen ilahduttaa reilulla kukinnalla. Muista siis huolehtia riittävästä lannoituksesta, ja voit nauttia syyskukkijoista jopa pakkasille asti!

Happaman maan kukkijat, kuten hortensiat suorastaan villiintyvät ja kiittävät lannoittajaa. #meviherkuutiolaisilta on kysytty, miksi aluksi sinisenä kukkivasta jalohortensiasta onkin tullut yhtäkkiä vaaleanpunainen, syy löytyy kasvualustan ph-tasosta, eli jos haluat pitää siniset kukat sinisinä, lannoita happaman maan kasvien lannoitteella.

Kesälomien aikana pihan kasvit saattavat ryöstäytyä kasvamaan liiaksikin. Ota siis puhtaat työvälineet ja karsi rönsyjä, voit myös tehdä niistä pistokkaita uusia taimia varten. Katso ohje kevään blogista!

Lehtipuut ja pensaat tosiaan kaipaavat lähes vuosittaista kurissapitämistä ainakin, jos tilaa ei ole liiaksi. Samoin hedelmäpuut kaipaavat kesäleikkuun, johon elokuu on erinomaista aikaa. Kesäleikkuun tarkoituksena on karsia vesiversot, väärään suuntaan kasvaneet oksat, toisiaan hankaavat oksat sekä muotoilla puuta siten, että oksat eivät kasva taivaisiin, jos tarkoituksena on kerätä puusta satoa. Vanha sanonta kuuluu, että kun puun lehvästöön heittää karvalakin, sen pitäisi mennä siitä läpi.  Jos et itse uskalla ryhtyä puuhaan ensimmäistä kertaa, tilaa #meviherkuutiolaiset avuksesi, saat samalla oppitunnin tulevien vuosien varalle. Ja jos joutuisit kiipeämään puuhun, turvallisin valinta puun hoitoon on tilata ammattilainen avuksi. Muistathan, että pihan hoitotöistä voi tehdä kotitalousvähennyksen.

Monia koristepensaita kannattaa siistiä ja muotoilla, jolloin niiden kasvutapa pysyy kauniina ja oksasto tiheänä.  Istutusalueiden kapeiksi ja/tai mataliksi tarkoitetut koristeaidat, kuten puksit, taikinamarja tai koivuangervo voidaan muotoilla hyvinkin vielä elokuussa. Muista jättää tuoretta kasvua oksiin!

Havupensaiden leikkaamisesta kysytään usein. Havukasvit sietävät leikkaamista eri tavoin. Pieniä leikkauksia voi ja kannattaa tehdä myös kesällä esimerkiksi tuijille, lehtikuusille, katajille ja marjakuusille erityisesti, jos niiden kasvua halutaan hillitä tai muotoilla. Vuorimännyt suorastaan kaipaavat leikkaamista, jotta ne pysyvät tiheinä ja halutun korkuisina. Tavallisesti opastetaan katkaisemaan vuorimännyn vuosikasvusta 2/3 osaa hetimiten juhannuksen jälkeen, mutta ehtii sen tehdä loppukesälläkin, jos asia unohtui aikaisemmin.

Ja lopuksi, elokuussa kannattaa suunnitella jo pihan syysasua, syysistutuksia sekä valmistautua sipulikasvien istutukseen!

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram