Viherkasvien keväthuolto

Ajankohtaista! Viherkasvien keväthuolto

06.03.2024

Viherkasvit kaipaavat talven jäljiltä TLC:tä eli tender-love-care, kotoisasti hellyyttä-rakkautta-hoivaa. Mistä sen huomaa?

Kasvi näyttää kuivakkaalta, lehtiä putoilee, kasvi on pelkkää hoikkaa vartta ja koko kasvi on nuutunut kuin maratonin juosseena. Kuiva sisäilma, ravinteiden puute tai ylikastelu rasittavat kasveja ja tilanne vaatii huoltotoimia. Kevättalvi helmi-maaliskuun vaihteen tienoilla on juuri sopivin aika, kun kasvi heräilee jälleen.

Tässä nopeat ohjeet:

  1. Tarkastele kasvin kuntoa, mitä kaikkea kasville olisi tarpeen tehdä.
  2. Suihkuttele kasvia ja herätä se kevääseen. Samalla pölyt ja mahdolliset tuholaiset saavat kyytiä. Lämmin suihku on lempeä herätys. Samalla multa kastuu kauttaaltaan ja se helpottaa jatkotoimia. Anna kasvin kuivatella rauhassa.
  3. Kaiva puhtaat sakset ja veitset esiin. Kasvi saattaa tarvita siistimistä, ainakin huonokuntoiset lehdet ja oksat kannattaa leikata pois.
  4. Jos kasvi on venähtänyt pitkäksi hujopiksi talven aikana, useita kasveja voi latvoa, jolloin kasvi tuuheutuu ja muuttuu jälleen kukoistavaksi. Samalla saat uusia kasvin alkuja. Pistokkaita ja sivuversoja kannattaa jakaa ja istuttaa uusiin ruukkuihin. Ruukkukasvi on mukava tuliainen tai lahja, jos oma ruukkutarhasi on jo täynnä.
  5. Mullan vaihto ja lisääminen on vuosittainen operaatio. Mitä pienempi ruukku, sitä enemmän kasvi kaipaa uutta ravinteikasta kasvualustaa. Ruukku kannattaa vaihtaa noin 1-2 cm suurempaan silloin, kun kasvi tuntuu puskevan ulos entisestä.  Jos kasvi voi hyvin, raaputtele varovasti pois hieman pintamultaa ja lisää tilalle uutta. Ruukkua vaihtaessa tarkista, onko pohjassa reikä, josta liika vesi valuu pois tai laita kevytsoraa, kiviä tai ruukunpalasia pohjalle. Kasvi voi muutoin hukkua kasteluveteen. 
  6. Uusi multa on peruslannoitettua, joten lannoitteilla ei kasvia kannata heti pelästyttää. Kasvukaudella kasville sopivaa lannoitetta lisätään. Tarkista omalle kasville sopivat lannoitetuotteet. 
  7. Sijoita kasvi sopivaan valoisaan paikkaan ja kääntele kasvia aina perushoidon yhteydessä. Muista, että aurinko voi myös polttaa kasvin lehtiä, jos kasvi on liian lähellä ikkunaa.
Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram