”Esteettömyydessä on kyse ihmisten moninaisuuden huomioon ottamisesta rakennetun ympäristön suunnittelussa, toteuttamisessa ja kunnossapidossa.” Lähde Invalidiliitto.
Kuka tarvitsee esteettömän pihan?
Pihaelämä kuuluu kaikille, joten esteettömyys on hyvä pitää mielessä pihaa suunniteltaessa tai sitä remontoidessa. Esteettömyyttä kiittävät niin kinttunsa katkaissut ja kyynärsauvoilla väliaikaisesti liikkuva vierailija kuin pyörätuolia käyttävä asukas lapsiperheen tai ikäihmisen arjesta puhumattakaan. Esteetön piha sopii kaikille.
Pihan esteettömyys ymmärretään usein miten fyysisenä esteettömyytenä, luiskina portaiden sijasta tai tasamaaratkaisuina. Esteettömyys voi tarkoittaa myös värejä ja kontrastien käyttämistä esimerkiksi pintojen tasoerojen huomioimiseksi. Pintojen, portaiden ja reunojen värit ja kontrastit voidaan valita helpottamaan näkemiseen liittyviä haasteita. Valaistus ja pihan äänimaailma ovat niin ikään osa esteetöntä pihaa, vaikka ne eivät välttämättä tule mieleen, ellei asiasta ole omakohtaista kokemusta.
Kaikki lähtee suunnittelusta
Kulkuväylät on hyvä suunnitella siten, että portaille on vaihtoehtoja. Kiinteistönhuoltoon liittyviä ja huomioitavia esteettömyysasioita ovat riittävät tilat rakennusten ympärillä koneiden ja laitteiden viemiseen rakennuksen lähelle ja liikuttamiseen niin, että henkilönostimia, pieniä kaivinkoneita, peräkärryjä, ajettavia ruohonleikkureita ja muita koneita voidaan siirtää ja käyttää vaurioittamatta rakennuksia, rakennelmia, pintoja tai kasveja.
Rakennusmääräyksissä on huomioitu mitoitukset naapuriin, mutta ota mitat huomioon myös tontin sisällä sijoittaessasi sinne leikkimökkiä, paljua, koiratarhaa, kasvihuonetta tai huvimajaa. Jokapäiväisessä elämässä saattaa riittää liikkumatila kottikärryille, mutta tontin elinkaareen mahtuu kaikenlaista jokavuotisia huoltotoimia unohtamatta.
Monitasoisilla tonteilla esteettömyyden toteuttaminen vaatii hieman enemmän pohtimista tasamaatonttiin verrattuna. Pääseekö alapihalle etupihan kautta, vai pitääkö reitti suunnitella alapuolisen tien kautta? Onko yläpihalta alapihalle luiskia tai matalia porrasteita niin, että kottikärryillä pääsee lehtikompostille pihan kulmaukseen? Onko pihan pysäköinnin jälkeen portaita pääovelle tai voisiko pääovelle tehdä leveän kävelypolun ja pienen sillan ojan yli, jotta painavat esineet voi viedä suoraan tieltä pääovelle tai sisään pääsee tarvittaessa myös pyörätuolilla? Onko tontilla suljettuja alueita, johon ei pääse koneilla ollenkaan tai ovatko telineet, aidat tai valaisimet sijoitettu niin, ettei tila riitä niiden kiertämiseen?
Varautuminen arjesta poikkeaviin tilanteisiin, kuten pyörätuolia tai rollaattoria käyttävän läheisen vierailut, pitempiaikainen liikkuminen kipsin tai lastenvaunujen kanssa . Mistä pääsee helpoiten sisälle tai terassille? Esteetön vaihtoehto ei yleensä rakennusvaiheessa tuo kohtuuttomasti lisäkuluja, mahdollisuuksia sitäkin enemmän.
Ajoväylää varten on hyvä varata vähintään 3 metriä leveä tila, jolloin autosta/autoon pääsee helposti ilman koukkausta ojan tai kukkapenkin kautta. Pääasiallisia kävelyväyliä varten kannattaa varata vähintään 2 metriä, jolloin myös isomman tavaran kuljettaminen tai kahden henkilön kävely vierekkäin onnistuu. Pihapolun leveys on usein 0,6 – 1 metri, joka tarkoittaa yhden henkilön kulkuleveyttä. Rakennuksen vieressä kulkuväylän leveydeksi toteutetaan usein räystään leveys.
Valaistuksesta
Ulkotilojen ja pihojen valaistus on kehittynyt voimakkaasti viime vuosina. Uudet teknologiset ratkaisut vievät vain vähän energiaa ja antavat monenlaisia mahdollisuuksia parantaa esteettömyyttä.
Valaistuksella on suuri merkitys esteettömyyden toteuttamisella piha-alueelle. Riittävän valaistuksen määrittäminen riippuu tilasta ja valon tarpeesta, mutta arkijärkeä käyttäen valon tulisi turvata kulkuväylillä liikkuminen, varoittaa esimerkiksi tasoeroista tai esteistä. Valaistuksen olisi hyvä ohjata liikkumista, liiallinen tai väärin toteutettu valo ei auta. Suomessa maan pinnalle kuten terassilattiaan tai betonikiveykseen sijoitetut valot toimivat lumettomaan aikaan, mutta eivät metrisen lumen alta. Matalat pollarivalaisimet toimivat kulkuväylien varrella eivätkä häikäise. Liiketunnistimella varustetut valaisimet ovat yleistyneet. Huolehdi, ettei yllättäen syttyvä valo säikäytä kulkijaa, vaan valo syttyy riittävän etäältä.
Pihan äänimaailma on osa esteettömyyttä
Vuorotöissä käyvä tarvitsee unta päivisinkin, jolloin makuuhuoneen läheisyyteen kannattaa toteuttaa alue, jossa nuorison skootterin pysäköinnin sijasta on vaikkapa havupuita tai esteenä vilkasliikenteiseen tiehen nähden muuri, jolla kasvaa runsaasti villiviiniä. Hiljaiset alueet ovat mm. toimivia lukupaikkoja kaikille perheenjäsenille ja joillekin ne ovat osa hyvää esteetöntä elämänlaatua.
Esteetön ympäristö on turvallinen
Voit parantaa turvallista liikkumista valitsemalla pinnoitteet, jotka eivät ole märkänäkään liukkaita tai toteuttamalla jyrkkään rinteeseen loivemmin eteneviä polkuja siksak-malliin. Muista kaiteet ja käsijohteet. Valaise kohteet, joissa liikutaan. Toteuta vaihtoehtoisia reittejä pihaan. Aseta väliaikaisesti suuria ruukkuja kohtiin, joista et toivo kuljettavan tai pienten lasten liikkuvan leikeissään. Kynnykset terassille sisältä/sisältä sekä pihaan on usein mahdollista toteuttaa matalin askelmin ja luiskin.
Suomen talvisissa olosuhteissa liukkaudentorjunta on myös esteettömyyttä. Kolaa lumet paikkaan, josta ne eivät sulaessaan valu kulkutielle ja jäädy taas yöllä, jolloin aamulla tuttu paikka onkin vaarallisen liukas. Sopikaa kotona tai taloyhtiössä reiteistä, joita ei ehkä pidetäkään kunnossa talvisin ja tehkää kohdalle vaikkapa lumivuori lasten leikkejä varten.
Ota yhteyttä asiakaspalvelu@viherkuutio.fi, jos pihasi esteettömyyden parantaminen on ajankohtaista!