Tuivoita ja koivuangervoja

Suunnittelijan suosikkikasveja hyvästä syystä

05.06.2024

Vähemmän suosittujen kasvien vastapainoksi tässä pieni katsaus suunnittelijan suosikkeihin. Suosikiksi ei pääse helposti, sillä kasvimaailma tarjoaa valtavan määrän vaihtoehtoja mitä erilaisimpiin kohteisiin. Maamme ilmasto ja vuodenajat, sijainnin olosuhteet, tontin edellytykset, kaavoitus, hoidon vaatimustaso, asukkaiden toiveet ja myös budjetti vaikuttavat valintoihin.  Esimerkiksi kasvukeskusten läheisyydessä tontit ovat pienehköjä ja asutus tiivistä, kaava voi määritellä myös kasvillisuutta ja hoitovapaatahan nykyisin lähes kaikki toivovat.  Tosin hoitovapaata pihaa ei ole oikeasti olemassakaan.  Tässä muutamia suosikkikasveja, joista sinäkin voit löytää mieluisan omalle pihallesi.

Pilari- ja säleikköpuut sekä köynnökset

Pilarimalliset puut mahtuvat pienellekin pihalle ja ne luovat pihaan tilan tuntua ylöspäin, samoin kuin korkea sisäkatto. Samalla ne tasapainottavat nykyisin korkeidenkin julkisivujen suhdetta ympäröivään maastoon.

Pilaripuissa on valinnan varaa pihlajista hedelmäpuihin sekä täysikokoisina suuriin haapoihin asti. Havuissa löytyy pilariversioita, joista voi luoda näyttäviä istutuksia. Uusia pilaripuulajikkeita jalostetaan jatkuvasti, niihin kannattaa tutustua.

Säleikköpuut ovat meillä vielä melkoisen uutta ja valikoima on kasvanut vuosi vuodelta. Pienessä pihassa säleikköpuu luo yksityisyyttä ja jos valintana on hedelmäpuuversio, saat myös satoa.

Säleikköjen kanssa on mainittava erilaiset köynnökset, joista on paljon iloa. Pihan rakennelmat kohottavat pihan ilmettä ja luovat erilaisia tiloja sekä yksityisyyttä. Rakennelmien kaunistus ovat erilaiset köynnökset. Köynnöksistä suurin osa kasvaa nopeasti ja luo tarvittaessa vihreää seinää vaikkapa terassin sivuun, jolloin vaikkapa ruokailutila tai poreallas ovat katseilta ja tuulelta suojassa.

Kukkivat pensaat ja puut  

Kukkivat pensaat ovat helppohoitoisia. Useimpia voi leikata vaikka vuosittain, jos on tarpeen, osa voi kasvaa lähes hoitamatta (älä unohda lannoitusta kuitenkaan) useita vuosia, ja sitten ne vain leikataan alas ja kasvu alkaa uudelleen. Tällaisia pensaita ovat esimerkiksi angervot, joista löytyy varmasti jokaiselle pihalle sopiva lajike.

Kukkivia suosikkipensaita ovat myös erilaiset hortensiat, joista on saatavissa mitä upeimpia lajikkeita eri väreissä ja mitoissa. Hortensiat sopivat suomalaiseen happamaan maaperään erinomaisesti ja ovat luotettavia kukkijoita vuodesta toiseen, leikattuina tai leikkaamattomina, kukkien ja pensaiden kokoon voi itse vaikuttaa. Jos leikkaat esim. syyshortensian keväällä reilusti, tekee se suurempia kukkia, mutta vähemmän. Leikkaamattomana oksiin ilmestyy runsaasti pienempiä kukkia.

Kukkivat puut aloittavat usein kevään jo ennen muun vihreän kasvamista. Hedelmäpuut sekä vain kukkia tuottavat koristepuut saavat aamut tuntumaan upeilta, vaikkei aurinko paistaisikaan, sillä ne lupaavat meille kesää.  Perinteiset syreenit tuovat kesän! Syreenejäkin on valittavissa useissa väreissä ja kasvutapojakin on erilaisia. Nykyisin saa myös vähemmän juuriversoja tuottavia lajikkeita.  Joistakin kasveista on jalostettu puita sekä pensasversioita. Tästä hyvä esimerkki on sirotuomipihlaja, joka kukkii upeasti molempina vaihtoehtoina heti kevään korvalla.  Myöhemmin kesällä kukkien sijasta huomio kiinnittyy oksistoon, lehtimuotoihin ja mitä syksymmälle ehditään, syysväritykseen, joka voi olla kukkien veroista. Lehtipuiden ja pensaiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös eri sävyisiin ja värisiin lehvästöihin. Purppurat, keltaiset ja kautta kasvukauden vaaleat lehdet näyttävät upeilta yhdisteltyinä tummempiin sävyihin.

Havut ja ikivihreät

Jos nurmialue ei ole sinun juttusi, tai pihallasi on rinneluiskia tai lumenläjityspaikka, jossa ei kasva mitään kunnollista (varsinkaan nurmikko), voisi ratkaisuna olla tuivio. Tuivio täyttää nopeasti isonkin alan ja alla voi olla vaikkapa soraa tai kiveä. Tuivio hieman ruskettaa talvella neulasiaan, mutta syvä vihreä palautuu kevään tullen. Tuivio ei välitä lumikuormista, vaan makoilee rauhassa lumen alla talven.  Se ei juurikaan palelluta oksistoaan. Tuivion kasvua voi hillitä helposti leikkaamalla, jos on tarpeen, tai haluat oksiston nousevan hieman pystympään.  Nurmen tilalla Tuivio on loistava valinta, jos alueella ei ole tarkoitus liikkua. Samoin se verhoaa rinneluiskat tehokkaasti ja pitää maan paikoillaan.

Suomi kuuluu havumetsävyöhykkeeseen ja kasvualusta on luonnostaan hapan. Mikä sopii sen paremmin pihoja kaunistamaan, rajaamaan ja suojaamaan kuin havukasvi? Käväise puutarhaliikkeessä ja huomaat, että markkinoille on tullut upeita uusia vaihtoehtoja vanhojen tuttujen rinnalle. Havukasviryhmät ilahduttavat pihalla kesät ja talvet!

Maanpeittokasvillisuus

Hoitotöiden helpottaja numero yksi! Maanpeittokasvillisuus saa pihan näyttämään siistiltä, sillä useimmat maanpeittokasvit rajaavat kasvualueet selkeästi muista pintamateriaaleista, kuten kivestä, hiekasta tai nurmesta. Hankaluutta tuo vain maanpeitekasvillisuuden valinta, sillä valittavaa on runsain mitoin havuista upeasti kukkiviin perennoihin niin varjoon kuin aurinkoonkin.

Taponlehti on näyttävä pyöreälehtinen varjon peittoperenna, joka on osittain vihreä myös talvella. Puiden varjossa se on kuin koru. Kannattaa kokeilla!

Kurjenpolvista löytyy ihanasti kukkivia, tiiviitä kasvustoja tekeviä lajikkeita aurinkoisemmille paikoille. Näiden molempien kasvien kanssa eivät rikkaruohot mahdu leikkimään. Paitsi joskus joku yksittäinen voikukka.

Yksi helposti leviävä, mutta niin herttainen maanpeittokasvi on ukkomansikka. Kukat ja lehdet ovat komeat koko kesän, marjasta ei toisin voi puhua, eli kasvi on koristekasvi. Leviää mansikan tavoin rönsyillä, mutta esimerkiksi luonnonmukaisella alueella se on mainio lisä kasvillisuuteen ja rajaamaan heinittymistä.

Toivottavasti löysit jotain uutta, tai sait ajateltavaa pihasi uudistamiseen tai uuden pihan ideoimiseen.

Ihanaa pihakesää kaikille!

Toivottavat #merviherkuutiolaiset

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram