Kasvi kuurassa

Kasvien talvisuojauksesta

05.12.2024

Nyt ollaan siinä kalenterin kohdassa, jossa kasvit on otettu jo sisään ja seuraavien talvisuojauskin olisi oikeastaan pitänyt jo tehdä. Mutta ei sitä aina ehdi kaikkea samassa tahdissa luonnon kanssa. Siksi vielä ohjeistusta talvisuojauksesta. Tässä muutama vinkki auttamaan ensi vuonna, osan hommista ehtii vielä tekemään eteläisessä Suomessa ja sitten voi toivoa parasta.

  1. Monet ihanat runkoon vartetut ruukkukasvit olisi kiva saada säilymään talven yli ensi kevääseen. Jos sinulla ei ole kellaria tai kuistia, muista kastella kasvia pakkasten tuloon asti. Tee kasville peti sopivaan paikkaan, esim. suojaisaan perennapenkkiin tai havuryhmään, Laita lehtiä tai turvetta tai savuja alle ja päälle, lumi suojaa sitten loput. Tätä voit ainakin kokeilla.

    Jotkut varrelliset kasvit voi istuttaa maahan ja peittää löyhästi paksulla suojakankaalla esim. seinää vasten.

    Osa kasveista sietää myös huoneenlämpöä mieluusti ikkunan lähellä ja vaikka kasvi pudottaisikin lehtiä ja olisi helmikuussa hieman raaskun näköinen, se voi silti innostua uudelleen keväällä. Näitä ovat esim. oliivipuut ja monet pienet vartetut lehtipuut.  Kokeilemalla se selviää ja iloisia yllätyksiä odotellessa.
  2. Yrtit, perennat ja puuvartiset kukat kannattaa istuttaa maahan syksyllä ja tarvittaessa peitellä havuilla. Aina se ei ole tarpeen, mutta sekin selviää vain kokeilemalla. Mikroilmastot, lumipeitteet ja routa ovat joka vuosi erilaisia eri puolilla maata, samalla paikkakunnallakin jopa.
  3. Lumi olisi hyvä eriste. Viime vuonna pysyvä lumi tuli eteläänkin jo lokakuussa ja lunta riitti pitkälle kevääseen. Kevätlähtö oli monella kasvilla hieman hidas, mutta lämmin, aurinkoinen ja myös riittävästi sadetta antanut kesä palkitsi kyllä runsain ja näyttävin kasvein kotipuutarhurin. Eli jos on mahdollista, kerää kasaksi kevyttä pakkaslunta silloin kun sitä tulee ja lisää sitä vaikkapa perennapenkin päälle ja pensaiden juurille. Jos ei muuten, niin sulava lumi huolehtii, ettei routa ehkä vahingoita juuristoja kovasti ja kevätkuivuuden estämiseenkin siitä voi olla apua. Etelässä myös muratit ja puksit voivat hyvinä talvina selviytyä paikoillaan vain lumen suojassa. Kannattaa kokeilla!
  4. Kukkivien pensaiden ja esim. ruusujen varsien leikkaamisessa talveksi on monta käytäntöä. Jos on odotettavissa paljon raskasta lunta, pensaiden oksat murtuvat ja näky on keväällä murheellinen. Ruusujen leikkaaminen samanpituisiksi saa penkin näyttämään siistiltä. Kovin alas ei kannata leikata, varsinainen leikkaus tehdään kuitenkin vasta keväällä, kun nähdään silmut. Ruusujen talvisuojauskin on monitahoinen asia. Jos haluaa olla varma, että ruusut lähtevät keväällä kasvuun, kannattaa valita lajikkeita, jotka tiedetään omalla kasvuvyöhykkeellä suhteellisen varmoiksi talvesta selviytyjiksi. Pieneen katoon voi silti varautua.

Jos on hieman haikeaa pakata kesä ja kasvit talviunille, kerää ja kuivaa talteen kauneimpia oksia talven kuivakukka-askarteluihin ja jätä osa kukkavarsista talventörröttäjiksi. Linnut viihtyvät pihassa, jossa vuodenkierto näky ja kasvien siemeniä voi löytyä kukkapenkeistäkin. Tervetuloa talvi! Katso aikaisemmista blogeista ideat pihat talvikoristeluun!

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2025 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram