Kesällä satanut lunta pihalle

Ilmastonmuutos omassa pihassa

18.09.2024

Tämä kesä on ollut aivan ihana! Ennätyksellinen määrä aurinkoisia, kuumia hellepäiviä ja vettäkin on sen vastapainoksi tullut välillä kaatamalla kastellen pihassa kaiken, aivan kaiken.

Sitähän se on, ilmastonmuutosta. Äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja meillä se on näkynyt jo yleistyvinä helteinä ja tulvia tekevinä sateina. Ilmiöt vaikuttavat meidän jokaisen kotipihassakin. Pitääkö näihin sääilmiöihin varautua jotenkin, miten?

Uusien pihojen ja remonttipihojen ammattitaitoinen suunnittelu

Avainasemassa on suunnittelun laatu, jota myös kuntien rakennusvalvonta osaa jo vaatia uudisrakennukselle rakennuslupia myöntäessään. Kuvissa tulee olla pihasuunnitelma, josta selviävät mm. kaivojen paikat, hulevesin ohjaus ja imeyttäminen tontilla.  Pihasuunnittelija on siis olennainen osa uudisrakentamisen kokonaissuunnittelun tiimiä. Ole siis ajoissa liikkeellä ja ota yhteyttä www.minnaharju.fi, kun suunnittelet rakentamista.

Suunnittelulta ei vältytä piharemonteissakaan, sillä vuosikymmeniä sitten ei näistä sääilmiöistä tiedetty vielä mitään ja luultavaa onkin, että pihan remontissa pitää suunnitella salaojat, kaadot, imeytykset, pintamateriaalit ja kasvillisuuden sijoittelu + laatu ilmastonmuutos huomioiden aivan uudella tavalla. Maaston muotoilulta ja massojen vaihtamiselta ei aina voi piharemonteissakaan välttyä.

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?

Sateet ja lumet, joita on saatu ja saadaan varmasti tulevaisuudessakin koko maan pituudelta vähintäänkin riittävästi. Pihoille tarvitaan salaojat ja vettä imeviä pintoja riittävästi. Lumikasojen paikat on syytä tarkastella ja mitä lumikasojen alle asennetaan, istutetaan tai miten niistä selviydytään.  Nurmi ei kestä määräänsä enempää vettä, lunta eikä jäätä. Erilaiset sorapinnat kannattaa pitää mielessä. Ne imevät hyvin vettä ja ovat suhteellisen helppoja ylläpidettäviä. Lisäksi kauniita vaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Kovat, tiiviit kiveykset eivät ime vettä, joten niiden määrä, kaadot ja jopa latominen on suunniteltava huolella.  Suosi vettä runsaasti käyttäviä kasveja alueilla, jotka ovat helposti kosteita. Tällaisia kasveja ovat mm. monet varjon kasvit jo luonnostaan kuten saniaiset. Koivuja tai pajupuita ei kuitenkaan ole hyvä istuttaa pienelle pihalle tai lähelle rakennusta.  Huomioi pihan tai alueen ominaispiirteet kasveja valitessasi. Kutsu pihasuunnittelija avuksesi myös piharemonttiin.

Uusia kasveja kokeiltavaksi?

Kasvien jalostuksella ja ilmastonmuutoksella myös meille pohjolaan on saatu runsaasti uusia kasveja, joita olemme aikaisemmin ihailleet lähinnä lomamatkoilla etelämmässä. Puksit on hyvä esimerkki kasvista, joka voi talvehtia hienosti eteläisimmässä Suomessa samoin kuin muratit.

Kasvivalinnat koskevat myös kuivuuden ja paahteen sietämistä. Onneksi varjoksi voi istuttaa puita, mutta pintamaan kuivuessa pitenevillä hellejaksoilla kannattaa valita kuivuutta sietäviä ja siinä jopa viihtyviä kasveja. Ja jos oikein kunnolla lähdetään miettimään kasvien hyvinvointia ja helppohoitoisuutta, Suomessakin on saatavilla kastelujärjestelmiä, joita kannattaa miettiä omaan pihaan.

Katon alle suojaan?

Erilaiset terassit ja katokset lisääntyvät pihoissa edelleen. Kannattaa miettiä pihan käyttöä myös auringon kierron mukaan. Helteillä etelänpuoleinen terassi on todella kuuma. Kannattaisiko rakentaa toinen varjon puolelle? Ja jonkinlainen katos olisi hyvä olla, joko rakennettuna tai esimerkiksi olemassa olevan suuren puun varjoa hyödyntämällä.  Pergolat suojaavat parhaimmillaan paahteelta ja samalla saatat saada syksyllä kotiviiniin viinirypäleitä, sillä joitain viiniköynnöslajikkeita voi kasvattaa jo ulkoilmassakin, tosin sillä lämpimällä ja suojaisella seinustalla.

Puhureita ja myrskytuulia

Rannikoilla asuville tuulet ovat tuttu juttu, ja ne osataan ottaa huomioon myös pihoissa. Kovat tuulet ovat yleistyneet myös sisämaassa ja uutisista saamme kuulla suihkuvirtauksista ja kaatuneiden puiden aiheuttamista vahingoista. Voisinko varautua jotenkin? Kyllä, ainakin vähän.

Uudiskohteissa ennen tontin raivausta pihasuunnittelija ja arboristi voisivat auttaa jätettävien ja kaadettavien puiden valinnassa. Yleisimmät tuulten suunnat ovat paikkakunnilla aika usein selvillä ja sen voi ottaa huomioon myös pihapuiden valinnassa. Tonteillehan toivotaan jätettävän maisemaan sopivia puita.   Jos puita ei esim. peltotonteilla ole, kannattaa selvitellä esim. rakennusvalvonnasta, mihin puita kannattaa istuttaa sääolot huomioiden. Ja valita sopivan kokoisiksi kasvavia puulajeja.

Tee vielä ennen syysmyrskyjä arvio pihasi huolenaiheista sääilmiöt huomioiden ja ota yhteyttä suunnittelijaan minnaharju.fi tai viherkuutio.fi, jos kyseessä on nopeasti toteutettavia käytännön toimia. Viherkuution kautta löydät suunnittelijan lisäksi puutarhurit ja arboristit.

Kaunista alkusyksyä kaikille!

Toivottavat #meviherkuutiolaiset

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram