Omat esikasvatetut taimet

Onnea on omat esikasvatetut taimet

01.03.2024

Ulkona on vielä talvi, eikä edes takatalvi, mutta sisällä voi tehdä paljon keväisiä asioita.  Talven aikana on selattu ahkerasti siemenluetteloita ja taimimyymälöiden lisäksi muihinkin kauppoihin on ilmestynyt siemenpusseja. Omien toivekasvien siemenet on pian aika laittaa multiin ja siitä se kevään ja kesän odotus alkaa.

Kaupoissa on saatavilla mainioita välineitä taimien esikasvatukseen ja ohjeita saa helposti kirjoista, lehdistä, netistä, myymälöistä sekä kursseilta. Kursseilla pääset jakamaa innostuksen muiden harrastajien kanssa, yhdessä tekeminen on hauskaa! Nyt on paras aika innostua uusien kasvien kokeilusta!

Oletko valinnut yrttejä, vihanneksia vai kesäkukkia? Ehkä kaikkia. Kevättalvi on paras aika kylvää pitempää kasvatusaikaa tarvitsevien kasvien siemenet. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi tomaatit, jotka voi kylvää maaliskuussa.  Tarkista siemenpusseista, mikä on paras aika ja tapa lempikasviesi kylvämiseen.

  1. Hanki uusia kennostoja tai puhdista huolellisesti olemassa olevat.
  2. Lisää kylvöön tarkoitettua kevyttä ja ilmavaa, usein myös hiekkaa sisältävää multaa kennoihin tai kylvölaatikoihin. Tässä vaiheessa lähes mikä tahansa astia käy vallan mainiosti. Tasoita mullan pinta. 
  3. Ripottele pienet siemenet mullan pinnalle ja peitä ne kevyellä kerroksella multaa. Isot siemenet kylvetään pieniin purkkeihin yksitellen, kukin omaansa. 
  4. Suihkuttele multa kosteaksi tai anna mullan imeä vesi aluslautaselta.
  5. Laita kylvöastiat lämpimään paikkaan, sillä siemenet tarvitsevat lämpöä itääkseen. Reilu 20 astetta riittää. Valoa siemenet eivät vielä tarvitse, joten kylpyhuoneen lämmin lattiakin käy mainiosti. Älä unohda suihkutella multaa! Liian kuivassa siemenet eivät idä, mutta liian märässä ne mätänevät.
  6. Kun siemenet ovat itäneet, siirrä ne mahdollisimman valoisaan paikkaan lähelle ikkunaa, tässä kohtaa kasvatusta viileään paikkaan. Lämpimässä taimet kasvavat pitkiksi ja honteloiksi. Käytä lisävaloa, jos mahdollista. 
  7. Itämisen jälkeen n. parin-kolmen viikon kuluttua aloitetaan taimien kouliminen. Oikea aika on, kun ensimmäisten lehtien, joita sanotaan sirkkalehdiksi, välistä pilkistävät ensimmäiset kasvulehdet. Kouliminen tarkoittaa taimien siirtämistä varsinaiseen kasvuruukkuun. Kastele multa edellisenä päivänä, jotta irrottaminen on helpompaa. Irrota taimet toisistaan ja istuta varovasti ruukkuihin. Kastele ja jatkossa lannoita hieman vielä hentoja taimia.
  8. Ennen taimien istuttamista ulos, taimia pitää karaista eli totuttaa ne kestämään olosuhteiden muutos. Taimia viedään ulos tai esim. katetulle terassille päivisin, kun lämpötila on vähintään 5-10 astetta plussan puolella. Aluksi vain vähäksi aikaa. Aikaa pidennetään vähitellen.  Toukokuun lopulla/kesäkuussa taimet voidaan yleensä istuttaa ulos.  Karaiseminen aloitetaan yleensä noin viikkoa ennen istuttamista. Vanha kansa sanoo, että kesäkukat voi ostaa kesäkuun 10. päivän jälkeen, sitten ei tule enää yöhalloja. On pitänyt paikkaansa usein. Eli seuraa säitä ahkerasti ja suojaa tarvittaessa harsolla istutetut taimet ja myös ne ostetut kesäkukat.
Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2025 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram