Havujen suojaus talviauringolta

Näin suojaat havut talviauringolta

31.01.2023

Kevättalven aurinko on ihana asia! Se herättää ihmiset horroksesta ja samalla myös kasvit heräävät pikkuhiljaa. Havukasveille ja ainavihannille pensaille, kuten alppiruusuille se on tosin liian aikaista. Lehtivihreä herää ennen juuristoa, joka vetelee vielä talviunia roudan, lumen ja jään peitossa. Ja siitä seuraa helposti ongelmia, eniten pienille kasveilla ja taimille. Ne kuivuvat ja kuolevat janoon.

Millainen on hyvä suoja?

Havuja on syytä auttaa peittämällä lehvästö esim. juuttikankaalla. Se hengittää ja varjostaa sopivasti. Puutarhamyymälöissä on valittavaksi metritavaraa tai valmiita huppuja, jotka sopivat esimerkiksi tuijien suojaamiseen. Juuttikankaan lisäksi tarjolla on myös varjostusverkkoa, joka on myös ilmava suoja. Aidanteen suojaamiseen tai rakennelmien vieressä olevien havujen suojaaminen onnistuu myös yhtenäisen seinämän tekemisellä, jolloin jokaista yksittäistä havua ei tarvitse suojata. Kiinnitä suojaseinämä esim. aitaan tai rakennukseen ja varmista, että erityisesti etelänpuoleinen osa kasveista on suojassa. Jos aidan lähellä ei ole kiinnityspistettä, on hyvä idea rakentaa kevyt puukehikko, jonka päälle suojakangas/verkko laitetaan.

Alppiruusujen suojaksi on joskus laitettu esim. tuuletusteline pensaan viereen auringon suuntaan ja telineen päälle suojakangas. Muista, että suojapeite tulee asetella ilmavasti, jotta oksat eivät väänny ja ilma kiertää oksistossa. Mikä olisi sinun pihallesi sopiva tapa suojata arat kasvit?

Koska suoja pitää laittaa tai otetaan pois?

Suojaaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen aurinkoisia päiviä ja jatkaa keväällä niin pitkään, että maanpinta on sula.  Suojat voi laittaa jo myöhään syksyllä, kun lumihankia ei vielä ole ja työ onnistuu helposti. Yleisin aika laittaa suojat on tammikuussa ennen kuin kevätaurinko alkaa paistaa.

Maan sulamista voi tarvittaessa hieman edistää kastelemalla sitä lämpimällä vedellä, mutta toisaalta on syytä varoa vielä yöpakkasia, joten tässä ehkä annetaan luonnon hoitaa sulaminen omaan tahtiinsa. Keväällä taimia on hyvä kastella, sillä kasvien ryhtyessä taas kasvun vauhtiin, suurin ongelma on usein kuivuus.

Kuinka kauan kasveja pitää suojata?

Yleensä arimpia ovat nuoret taimet tai havut/alppiruusut, jotka ovat avoimella paikalla, jossa myös tuuli lisää kasvien kuivumisen mahdollisuutta.  Savimaa on keväisin usein pitempään routainen, joten tarkista oman pihasi kasvuolosuhteet. Monet suojaavat vanhempiakin havuja ja alppiruusuja, kunnes yöpakkaset ovat ohi. Eteläisessä osassa maata suojauksen voi usein miten purkaa jo aikaisemmin.

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram