Yksi iso alkukesän työ eli kulkuväylien ja terassien pesu ja huolto on jo hoidettu ja kalusteet kutsuvat oleiluun. Jos muutkin kevään ja alkukesän pihatyöt on tehty, kesä onkin varattu pihasta nauttimiseen ja ylläpitohoitoon.
Tässä vinkit helppoon pihanhoitoon lomien aikana
1. Kastelusta pitää huolehtia koko kesän ajan
Paahteisten kelien aikaan piha suorastaan huutaa vettä. Helpotusta tuovat kastelujärjestelmät ja tippaletkut sekä erilaiset vesisäiliöt, jotka luovuttavat vettä kasveille tarpeen mukaan.
Kastelu kannattaa tehdä iltaselle yötä myöten, jottei paahde haihduta heti kaikkea ilman. Ja mikä tärkeintä, vettä pitää antaa kerralla riittävästi, pintakastelusta on kasveille vain haittaa; juuret eivät saa vettä, kasvi nääntyy janoon ja pikkuhiljaa juuret pyrkivät pintaa kohti ja siitä seuraa sitten muita ongelmia. Helppo muistisääntö on antaa kasveille kymmenen litraa vettä, vähintäänkin auringossa viihtyville sekä vasta istutetuille.
Muista, että hukkuminen ei ole mielekäs vaihtoehto, eli tarkista, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ruukuista eikä vesi jää myöskään altaisiin.
Jos et vielä ole laittanut katetta pensaille, puille tai istutusalueille, voit vielä tehdä sen, sillä kate vähentää kastelun tarvetta pidättämällä kosteuden kasvualustassa. Eikä sitten tarvitse miettiä rikkaruohojen kitkemistäkään.
2. Nurmen hoito on koko kesän asia
Muista lannoitus! Kesäkukkien ja perennojenkin lannoitus on helppo muistaa, mutta kokemukseni mukaan unohdamme usein nurmikon kaipaavan lyhyen kesän aikana paljon ravinteita, jotta se jaksaa kukoistaa. Helpointa nurmen lannoitus on tehdä käyttämällä nestemäisiä nurmilannoitteita, jotka annostellaan helposti kasteluveden mukana, jolloin ravinteet eivät jää pintaan, vaan päätyvät juurille. Lannoita nurmea ainakin kolme kertaa kasvukauden aikana, keväällä, keskikesällä ja loppukesästä. Kasvukausi on meillä lyhyt ja voimakas, kasvit tarvitsevat kaiken tuen, minkä voimme lannoittamalla niille antaa.
Lomalaisenkin nurmenleikkuuta helpottavat automaattiruohonleikkurit, jotka ovat yleistyneet nopeasti, eikä syyttä. Hyväkuntoinen nurmi on syytä leikata pari kertaa viikossa ja helpoiten se käy hyvillä ja nurmikon kokoon nähden oikein mitoitetuille välineillä. Tosin onhan nurmikon leikkaaminen myös hyvää arkiliikuntaa lomallakin.
3. Vinkit lomamatkalaisille
- Siirrä ruukkuja pois paahteesta esimerkiksi lomamatkan ajaksi, se vähentää kastelutarvetta.
- Hoida tai pyydä joku leikkaamaan ainakin etupihan nurmikko, ettei hoitamaton nurmikko paljasta poissaoloa pitkäkyntisille. Jos tiedossa on pitkä hellejakso, jätä nurmi hieman tavanomaista pidemmäksi, se ei kuiva aivan niin herkästi.
4. Muista ammattilaisten apu kesäpihan hoitamisessa!
Jos tiedät olevasi kiireinen tai poissa pihanhoidosta pitkään tai pihan ylläpitohoito kuumalla on liian raskasta, tilaa Viherkuutiolta pihan hoitopalvelut kesän tai lomasi ajaksi. Kannattaa tehdä hoitosopimus, jolloin piha on sovitusti aina kunnossa ja muistathan, saat hoitotyöstä myös kotitalousvähennyksen!
Kesä on suomalaiselle juhla-aikaa, jolloin on lupa nauttia pihasta ilman työntekoa.
Itse pyrin tekemään suurimmat pihatyöt aina juhannukseen mennessä, jonka jälkeen voin hyvällä mielin heittäytyä nauttimaan pihasta. Projektit ovat asia erikseen, mutta pihan arkirutiineista on hyvä huilata hetki. Nurmikko ajetaan ja kukat kastellaan, mutta muutoin hengähdetään hetki, vieraillaan upeissa puutarhoissa kotimaassa ja ulkomaillakin, nautitaan pihoista ja puutarhoista koko rahalla.