Pihan unelmakartta workshop

Viisi x viisi vinkkiä pihan muutosmatkalle

31.01.2023

Pihan muutostarpeet nousevat ajatuksiin helmikuussa yhtä varmasti kuin aurinko keväthangille.

Tässä viiden vinkin ideapaketteja pihasi muutosmatkalle, joka voi kestää yhden kesän tai useammankin.

Tule pihan unelmakarttakurssille!

1. Unelmat ja toiveet eivät vielä maksa mitään, kaikki on mahdollista.

2. Löydät sinua innostavia uusia ideoita.

3. Pihan unelmakartta auttaa pihasuunnittelijaa toiveittesi toteuttamisessa ja sen avulla muistutat itseäsi, mitä pihaasi toivoitkaan.

4. Unelmakartan avulla voit luoda pihallesi yhtenäisen visuaalisen kokonaisuuden tai kokoat yhdistämällä erilaisia tyylejä, värejä, materiaaleja, kalusteita/tarvikkeita ja kasveja.

5. Unelmakarttakurssin avulla voit laatia budjetin, tehdä hankintoja ja pitää unelmat elossa myös seuraavalle vuodelle!

Aloitetaan alusta

1. Alussa tarvitaan mittasuhteet, asemakuva, piirros ruutupaperille tai koneella.

2. Tarvitaan valokuvia eri suunnista nykytilanteen arviointiin.

3. Tieto muutoskohteen ympäristöstä. Olisiko järkevää laajentaa piharemonttia tai tehdä koko pihan suunnitelma kerralla ja jakaa toteutus useammalle vuodelle?

4. Tarvitaanko lupia? Taloyhtiö, rakennusvalvonta….

5. Tutustu paikkakuntasi rakennusmääräyksiin, erityisesti, jos suunnittelet rakenteita/rakennuksia. Myös aitaaminen kuuluu rakennusmääräysten piiriin.

Toiveet ja tarpeet pöydälle

1. Älä tyydy tavanomaiseen ”tehdään kuten ennenkin”. Ole rohkea. Ota avuksesi ja tueksesi pihasuunnittelijan ideat ja kokemus.

2. Tarpeet ja tilanteet muuttuvat. Tee mieleisesi muutos. Ehkäpä nyt on jo aika luopua lasten leikkivälineistä ja rakentaa ruusupergola?

3. Perehdy toiveeseesi. Soveltaen kaikki onnistuu.

4. Mitä pienempi piha, sitä tarkempi suunnittelu. Usein ajatellaan, että pienen pihan suunnittelu on yksinkertaista. Jos haluttuja toimintoja on paljon, sitä tarkemmin on kaikki suunniteltava, jotta toiveet saadaan mahtumaan.

5. Hyödynnä kolme kerrosta – puut, pensaat, aluskasvillisuus/pinta. Luonnossa kerroksellisuus turvaa kaikille sopivan elinympäristön, samoin rakennetussa pihassa. 

Oletko tullut ajatelleeksi?

1. Nurmi vaatii paljon työtä ja hoitoa, moni muu pinta on helppohoitoisempi. Tai valitse tekonurmi.

2. Ihminen oikaisee kulmista, mieti siis kulkuväyliä toiminnallisesti, ei vain viivaimella. 

3. Lumien kasaus – valitse lumikuorimien alle jäävät kasvit ja materiaalit huolella.

4. Ryhmissä kasvit näyttävät runsaammilta ja hoito helpottuu. Ammattilaiset käyvät myös hoitamassa pihoja avuksesi. Muista kotitalousvähennys!

5. Kaikki kohdat, joissa erilaiset pinnat kohtaavat, olisi hyödyllistä rajata. Materiaalit eivät sekoitu, reunat ovat aina siistit ja hoitokin helpottuu.

Päätökset ja suunnitelmat todeksi

1. Aikatauluun vaikuttavat mm. muutostyön laajuus, budjetti, kuka tekee, aloittamisen ajankohta, tehdäänkö kaikki kerralla vai jaetaanko osiin.

2. Millaista maanrakennusta ja purkamista tarvitaan? Tarvitaanko puunkaatoja, kaivinkonetta, vanhan maan poisvientiä, kierrätystä, uusien maa-ainesten hankintaa ja työstämistä? 

3. Millaisella budjetilla muutostyö tehdään? Sisältääkö budjetti myös konetöitä? Voi tuntua äkkiä hintavalta, mutta valmista tulee nopeasti. 

4. Säästä vain säästämisen arvoinen, kierrätä jos voit.  Ammattilaisesta on apua materiaalihankinnoissa. Hän tietää hankintapaikat sekä osaa laskea tarvittavat materiaalimäärät. 

5. Älä tingi pohjatöistä, se palkitsee myöhemmin!

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram