Joku saattaa ajatella, että maisema- ja pihasuunnittelijat lepäilevät talven laakereillaan. Ehei, toimistolla ollaan täydessä iskussa tekemässä ensi kesäkauden pihasuunnitelmia. Siksi onkin hyvä aika kertoa hieman lisää suunnitteluun liittyvistä asioista, joihin asiakkaan on hyvä tutustua etukäteen.
Pihasuunnittelu alkaa tapaamisella suunniteltavassa kohteessa. Talvi ja lumet tuovat tilanteeseen hieman haasteita, mutta on hyvä olla yhteydessä suunnittelijaan, vaikka jo tammikuussa ja varailla pihakäynti ajoissa, jotta suunnitelmatarve voidaan pistää kalenteriin ja työlistalle. Paikan päällä käynti on välttämätön, jotta suunnittelija voi huomioida toiveiden lisäksi myös mm. tekniset asiat, esimerkiksi ovatko salaojat ja kattovesijärjestelmät kunnossa, ja mihin hulevedet ohjataan. Piha on aina täynnä mahdollisuuksia, joten myös toiveet, suunnittelun laajuus ja budjetti on paras hahmottaa pihakäynnillä.
Kokonaissuunnitelma, design-suunnitelma vai osasuunnitelma?
Tiedätkö jo, millaisen suunnitelman pihasi tarvitsee tai millaisia toiveita sinulla on? Valittavana on laajuudeltaan erilaisia suunnitelmia ja varmasti löydät omalle pihallesi ja kukkarollesi sopivan vaihtoehdon. Kokonaissuunnitelma on täyden palvelun piha/viher/maisemasuunnitelma, joka sisältää kaiken maastonmuotoilun suunnittelusta pihan toimintoihin, istutuksiin, rakenteisiin, kivi- ym. materiaalien ja valaisinmallien valintaan asti. Design -suunnitelma on fiksu ratkaisu ja kaikkein suosituin pihasuunnitelma, johon piirretään maastonmuotoilut, istutusalueet ja kiveysalueet, mutta esim. kasvilajit ja käytettävät kivimateriaalit saat päättää itse, kun pihan rakentaminen alkaa. Osasuunnitelma on hyvä ratkaisu, jos haluat esimerkiksi vain yhden istutusalueen istutussuunnitelman kasvimäärineen, suunnitelman uudesta oleskelualueesta tai vaikka kauniin hyötypuutarhan.
Lisäksi erikseen ja tarvittaessa voidaan laatia rakenne- ja detaljipiirustuksia esim. pergolasta sekä työselitykset pihan rakentajalle.
Mitä pihasuunnittelu maksaa?
Uuden pihan budjettiin kannattaa varata yleensä 10-20% koko uudisrakennushankkeesta. Maisemasuunnittelijan osuudeksi pihan rakentamisen budjetista kannattaa varata 5-10%.
Piharemontin suunnittelusta suunnittelija antaa tarjouksen suunnittelun laajuuden ja vaativuuden mukaan. Siksi on tärkeää, että suunnittelijalla on riittävästi tietoa toiveista ja budjetista, joista keskustellaan jo kohdekäynnillä. Pihan peruskorjaus nostaa koko kohteen arvoa, joten se on aina kannattava sijoitus.
Tarkemmat tiedot suunnittelusta ja hinnoittelusta löytyvät minnaharju.fi -sivuilta ja lisätietoa pihasuunnittelusta löydät myös esimerkiksi Viher- ja ympäristörakentajat ry:n www.vyra.fi -sivustolta.
Ota rohkeasti yhteyttä suunnittelijaan, saat vinkkejä ja neuvoja oman pihaprojektisi suunnitteluun!
www.minnaharju.fi