Talviruokintaa pihan eläimille

31.01.2023

Pihat ovat täynnä elämää läpi vuoden, erityisesti jos huolehdit eläinten talviruokinnasta. Eläimiä on hauska seurata ja tässä muutamia vinkkejä avuksesi:

Talvella eläinten ravinnonsaanti vaikeutuu ja jos aloitat talviruokinnan, sitä tulee jatkaa läpi talven lumien sulamiseen saakka. Pihoille tulevat eläimet, kuten erilaiset pienet hirvieläimet tai avointen vesistöjen läheisyydessä sorsat, voivat hieman myös kesyyntyä, vaikka se ei olisi tarkoituksena. Anna siis eläimille ruokailurauha riittävän kaukana rakennuksista ja pihapiiristä ja seuraa eläimiä esimerkiksi ikkunasta tai sopivan etäisyyden päästä vaikkapa lumilinnasta.

Vanhastaan eläimille on annettu vanhaa leipää tai pullaa, mutta ne eivät sovi eläinten ruuaksi. Niiden sisältämä hiiva saattaa aiheuttaa vakavia ruoansulatushäiriöitä. Erilaisille eläimille sopivasta talviravinnosta saa lisätietoa monista luontoon liittyvistä yhdistyksistä tai internet-sivuilta hakusanalla talviruokinta.

Pikkulintujen piharuokinta auttaa lintuja selviämään talvesta

Suomessa talvehtii kymmeniä eri pikkulintuja ja lajikirjo on kasvamaan päin. Hyvä ruokintapaikka on tuulensuojainen ja suojaa myös kissoilta ja koirilta. Suosi ruokinta-automaatteja, jolloin ruoka pysyy puhtaana eivätkä linnut ulosta ruuan sekaan. Näin vältetään mahdollinen salmonellan leviäminen.

Kuorettomat auringonkukan siemenet, pähkinät ja talipallot houkuttelevat erilaisia pihan pikkulintuja, erityisesti tiaisia. Kauralyhteet ovat kauniita ja hyödyllisiä pihan koristeita talviaikaan ja lyhteistä pitävät erityisesti keltasirkut. Birdlife Suomen mukaan myös kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaakin voi kokeilla. Katso lajikohtaisia ohjeita www.birdlife.fi -sivuilta.

Muista siivota ruokailupaikka aika ajoin, erityisesti keväällä. Sulan maan aikana pikkulinnut eivät ruokintaa kaipaa. Ruokavirasto ohjeistaa pitämään ruuan määrän kohtuullisena, sillä mitä enemmän lintuja on ruokintapaikalla, sitä enemmän on myös riskejä erilaisten tautien leviämisestä. Laita mieluummin useampi ruokintapaikka.

Siilit viettävät talven horroksessa, mutta ovat nälkäisiä herätessään keväällä ja hyötyvät ruokinnasta. Muista hyvä hygienia, älä pese ruokinta-astioita samassa omien astioittesi kanssa, sillä siileillä on usein salmonellaa. Myös ihmisestä voi tartuttaa siilin, joten käytä kertakäyttöhansikkaita siilin ruokintaa tehdessäsi. Parhaat astiat ovat matalia ja tasapohjaisia ja riittävän painavia, jolloin siili ei kaada astiaa. Jos oikein innostut siileistä, rakenna pihallesi hyönteishotelli, siitä siili hyötyy keväästä syksyyn asti. Palataan keväällä siilin ruokavalioon tarkemmin.

Muista myös naapurit ruokintapaikkaa valitessasi. Lintujen talviruokinnasta tulisi olla iloa, ei harmeja eläimille eikä ihmisille. Taloyhtiöt voivat kieltää eläinten talviruokinnan pihallaan, joten selvitä oman taloyhtiösi ohjeet ennen ruokinnan aloittamista. Oman pihan ulkopuolella ruokintamääräyksistä päättää maanomistaja, joten tarkista myös oman kuntasi ohjeet eläinten talviruokinnasta.

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram