Kohta on sipulikukkien istutuksen aika!
Loppukesällä on hyvä hetki kiertää pihaa suunnitellen ensi kevään ja kesän sipulikukkien ihanuutta. Jos emme pihoihimme aivan Hollannin tulppaanipeltoja saakaan mahtumaan, sipulikukat ovat kerrassaan hurmaavia kukkijoita ja voit saada myös leikkokukat omasta pihasta! Älä kuitenkaan osta sipuleita vielä varastoon, ainakaan lämpimään, sillä ne voivat alkaa itää ennen aikojaan.
Syksyt ovat erilaisia, mutta yleisesti voidaan sanoa, että eteläisessä osassa maata sipulit istutetaan lokakuussa ja pohjoisessa syyskuussa. Nyt on siis hyvää aikaa selata kuvastoja ja tehdä valintoja ensi kevättä varten.
Yksi hyvä sääntö on hyvä muistaa, eli istuta mieluummin liian paljon sipuleita, kuin vain muutama, sillä sipulikukat pitävät toistensa seurasta ja näky on aina upeampi. Tee ryhmiä isommista sipuleista eri muotoihin ja toisaalta tee istutuskolosia pikkusipuleille vaikkapa pitkin poikin nurmikkoon. Pikkusipulit, kuten helmililjat, lumikellot ja idänsinililjat ovat raikkaita kukkijoita nurmella ja yleensä ne ehtivät kukkia ennen kevään ensimmäistä nurmenleikkuuta. Niistä saa myös iloisen ryhmän puiden juurialueille.
Jos pihapiirissäsi liikkuu pitkäkorvia tai myyriä, istuta narsisseja. Niiden sipulit saavat olla rauhassa, sitä vastoin krookukset ovat jänisten herkkua. Myyrät saattavat myllätä sipulipenkkiä, jos siellä on mieluista syötävää, kuten tulppaaneja, joten narsissien istuttamisella voit suojata myös muita kasveja yllättäviltä ruokailijoilta. Saatavilla on myös metallisia koreja tai verkkoja, joita voi sijoittaa sipulien istutusalustaan. Samoin sipuleita voi suojata ylhäältä päin verkoilla. Krookukset ovat luotettavia kukkijoita ja istuta niitä vaikkapa pensasaidan juureen ja näyttää siltä, kuin aita aloittaisi kevätelon jo ennen lehtien puhkeamista.
Kesän upeimpia sipulikasveja ovat laukat. Niille on tilaa aina. Istuta erilaisia laukkoja ryhmiksi esimerkiksi mataliin maanpeittoistutuksiin, puiden ja pensaiden lähelle tai havuryhmiin.
Nyt niihin tulppaaneihin. Tarjolla on mittavat valikoimat erilaisia tulppaaneja, värejä, kokoja ja muotoja. Kerrotut tulppaanit muistuttavat parhaimmillaan ruusujen kukkia ja erikoistulppaaneissa löytyy muotoja koristamaan niin perinteistä kuin moderniakin pihapiiriä. Tulppaanit pitävät valoisasta paikasta, jolloin kukinta onnistuu parhaiten. Sipulikukat pitävät kevyemmästä alustasta, kuten hiekka- tai turvepitoisesta maasta. Savimaasta sipulin kasvun on vaikeampi ponnistaa pintaan. Savimaata voi aina keventää hiekalla ja turpeella.
Yleisin ohje sipulin istuttamiseen on mitata kuopan syvyydeksi kolme kertaa sipulin korkeus. Näin voit istuttaa erilaisia sipuleita kasvamaan lähekkäin lähes kerroksittain. Yksi tärkeä vinkki tulppaaneihin liittyen on lehtien säilyttäminen kukinnan jälkeen. Tulppaani imee voimaa takaisin sipuliin lehdistä, joten lehtiä ei kannata poistaa ennen kuin ne ovat aivan kellastuneet. Voit sen sijaan vaikkapa letittää lehdet ja letit sujahtavat nopeasti muun kasvavan ja vihertyvän kasvillisuuden alle.
Sipulikukat ilahduttavat myös ruukuissa! Istutus tapahtuu samalla tavoin kuin avomaalle istuttaminen, mutta ruukut on siirrettävä viileään paikkaan talveksi, esim. autotalliin tai varastoon, sillä sipulit paleltuvat pakkasessa. Nosta sipuliruukut ulos keväällä, kun vihreä puskee pintaan. Keväthalloista sipulikukat eivät piittaa, vaan kestävät ne yleensä. Liian lämpimässä varsista ja lehdistä tulee hentoja ja heikkoja eikä välttämättä kukista näy vilaustakaan.