Talven hyötyliikuntakausi on tänä vuonna alkanut aikaisin. Ehditkö jo miettiä, mihin kaikki myrskysään tuoma lumi laitetaan? Jos pihallesi ei ole suunniteltu paikkaa talven lumille, tässä muutamia vinkkejä:
Kun lumi putoaa maahan, siitä tulee kiinteistön omistajan asia. Ja oma lumi tulee kolata ja kinostaa omalle pihalle. Tai sitten toimittaa se kunnan osoittamalle maksulliselle lumenkaatopaikalle. Naapurisopukin säilyy, kun lumia ei kolailla omalta pihalta tien yli naapurin ojaan, ei myöskään kunnan maalle. Naapurilla on ihan yhtä paljon lunta kasattavaksi omalle tontille. Sopivista lumenkasauspaikoista voi myös sopia yhdessä naapurin kanssa.
Viime vuoden lumivuoret kannattaa pitää mielessä ja kerätä lumi jo alkutalvesta paikkoihin, joissa se mahtuu olemaan häiritsemättä talven arkitouhuja tai häiritsemättä kasvien elämää liiaksi. Sopivia paikkoja ovat yleensä pihan rinteiden alaosat, kivetetyt sivustat, perenna-alueet ja alasleikkausta sietävien pensaiden alueet, arkojen kasvien alueet ja paikat, joissa talven aikana ei kuljeta ja joihin saa tehtyä matalaa kiitorataa äkkijyrkän kasan sijasta. Näin helpotat omaa työtä lopputalveksi. Lapsiperheissä kannattaa valita turvallinen lumenkasauspaikka lumileikkejä varten.
Aina ei vältytä kasaamasta lunta nurmialueelle, mutta kasataan lumi sinne vasta, jos se ei muualle mahdu. Sillä nurmi ei pidä lumikuormien painosta eikä jäästä, eikä hidas sulaminen keväällä auta nurmen kasvuun lähdössä.
Kun lunta tulee runsaasti, on syytä tarkistaa puuston ja pensaiden tilanne. Painava lumi aiheuttaa oksistossa repeämiä. Poista lumi varovasti taipuneen puun tai oksan päältä. Lumi on oiva arkojen kasvien talvisuoja. Lumettomina pakkastalvina arat kasvit on peitettävä pakkassuojalla.
Kun lumentulo tuntuu liialliselta, Viherkuution ammattilaiset tulevat avuksesi, ota yhteyttä! Lumityöt kuuluvat myös kotitalousvähennyksen piiriin.
Tarvittaessa lumet on poistettava myös katoilta. Tilaa tehtävään kokenut ammattilainen, joka käyttää työssään turvavälineitä ja osaa poistaa lumet katon pinnoitetta vahingoittamatta. Tarkista samalla lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden kunto, ettei lumikuorma ole päässyt rikkomaan niitä.
Muista lumitöissä ergonomia! Hanki sopivat työkalut pihan koon ja voimiesi mukaan. Valittavaksi löytyy jokaiselle pihalle sopivia lumilinkoja, lumikolia, lumentyöntimiä, lumilapioita ja lumiharjoja. Tulikohan lumi -sana riittävän monta kertaa? Säästä selkääsi ja käytä jalkojasi, muista myös turvalliset, luistamattomat jalkineet!