Talven kellarissa uinuneet kasvit kannetaan aurinkoon

Kasvit kevätaurinkoon!

26.05.2023

Keväällä on itse kullakin kiirus saada pihalle vihreää ja kukkivaa. Ihan ensiksi pitää muistuttaa kesäkukkien vaaran paikasta eli keväthalloilta. Perinteinen vanhan kansan kalenteri kertoo, että kesäkukat on turvallista jättää ulos vasta 10.6 jälkeen. Ja kumman usein se on pitänyt paikkaansa. Kun kuitenkin käyt ostamassa kesäkukkia jo aikaisemmin, muista suojata kukat myös parvekkeella tai terassilla harsolla tai varmimmin kiikutat kukkia sisään ja ulos aamuin illoin.

Kellarissa tai porstuan ikkunalla talvehtineet kasvit on syytä jo tuoda ulos ja kunnostaa. Luultavasti kasveissa on näkyvissä jo vaaleaa kasvua, vaikka kuinka olisi pimeä kellari. Tarkista ensin, kaipaako kasvi vettä, tarvitaanko uusi isompi ruukku ja tarvitseeko kasvi jakaa tai leikata.

Kellarissa olleet kasvit voivat hieman järkyttyä kevätauringosta ja jos takatalven kylmät ja lumisateet vielä yllättävät, ulkokasvit kyllä kestävät, mutta arimmat kasvit kannattaa suojata tai siirtää suojaan, vaikkapa terassille, autotalliin tai varastoon, kunnes aurinko taas lämmittää.

Kunnosta kasvi leikkaamalla kuivat osat pois, lannoita ja vaihda ruukkuun uusi kasvualusta tai raaputa pois pinnasta vanhaa ja lisää uutta kasvualustaa. Tarkista ruukun pohjasta ja reunoilta, ovatko juuret jo pyrkimässä ulos pohjan aukoista tai onko koko juuripaakku jo pelkkää juurta. Kasvi tarvitsee isomman ruukun tai on aika istuttaa se ulos.  Tarkista, ettei kasvissa näy tuholaisia tai kasvitauteja. Pienet homeet oksissa eivät haittaa, leikkaa homeiset osat pois. Huolehdi, että kasvit saavat riittävästi vettä, sillä kasvupyrähdys vaatii paljon vettä.

Muista siivota kellari kesäksi, sillä kasvien pudottamat lehdet voivat kerätä tuholaisia tai olla taudeille otollisia. Siivouksella varmistat, että syksyllä kasvit pääsevät puhtaaseen ja turvalliseen talvisäilöön.

Mainioita kellarissa viihtyviä kasveja ovat mm. ruusut, muratit, hortensiat ja useat pikkupuut, jotka huilaavat joka tapauksessa talviajan, eivätkä välttämättä tarvitse valoa.

Pelargonia mummon akkunalla

Jos olet talvettanut kukkivia kasveja valoisassa ja viileässä, kuten perinteisesti esimerkiksi pelargonioita, nyt on mainio aika ottaa niistä pistokkaita uusia taimia varten ja kunnostaa kasvi kesään.  Sisällä olleet lämpimän kasvit, kuten oliivipuut, palmut ja sitrukset saavat vielä odotella rauhassa sisällä lämpimämpiä kelejä, mutta muista lisätä kastelua ja lannoitusta. Tarvittaessa mullathan on jo vaihdettu reilu kuukausi – pari sitten, mutta nyt viimeistään on sen aika ennen varsinaista kasvukautta.

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram