Aivan ensiksi, kierrä piha kiireettä ja tarkastele kasvien kunto. Talven jäljiltä saattaa löytyä yllätyksiä, niin iloisia kuin vähemmän toivottuja. Kuntotarkastuksen aikana teet samalla omaa suunnitelmaasi kasvien leikkaukselle ja lannoitukselle, kasvualustan kunnostamiselle ja kattamiselle. Joidenkin kasvien parasta ennen aika saattaa olla ohi ja mietit, mitä tilalle.
Puutarhurilta apua
Jos pihan kuntotarkastus ja kasvien kunnon arviointi tuntuu vaikealta, ota yhteyttä asiakaspalvelu@viherkuutio.fi ja pyydä ammattilainen avuksesi.
Parhaat vinkit kevätleikkaukseen
Jos syystyöt on tehty huolella, pihan kevääseen pääsee käsiksi helposti ja nopeasti. Puiden ja hyötykasvipensaiden hoitoleikkaukset tehdään ennen silmujen puhkeamista eli kevättalvella. Tarkista pihan puiden ja pensaiden suositellut leikkaamisajat. Hyvä muistisääntö on, että mahlaa valuttavien puiden ja pensaiden leikkaaminen tehdään kukinnan jälkeen kesällä. Näitä kasveja ovat muun muassa kirsikka (leikkaa todella harkiten) ja vaahtera. Havukasveja voi leikata useamman kerran vuodessa. Kukkivista pensaista esimerkiksi syreenit leikataan harventaen kukinnan jälkeen. Erot leikkaamisen ajoittamisessa johtuvat esimerkiksi siitä, kukkiiko kasvi saman kesän oksiin vai edellisenä kesänä tekemistään silmuista. Jos leikkauksella poistaa edellisen kesän silmut, kasvi ei kuki saman kesänä ollenkaan.
Puiden leikkaamisesta visuaalisista ja taiteellisista syistä voidaan olla montaa mieltä. Puiden ja pensaiden leikkaamiselle on hyviä perusteita erityisesti pienissä pihoissa. Kasvit ovat tärkeitä, mutta niiden kokoa on hallittava. Ilmastoissa, joissa kasvukausi kestää koko vuoden, leikkaaminen on ilmiselvää, mutta meillä leikkaaminen tehdään lähinnä tuotannollisista syistä tai poistamalla kuollutta kasvustoa. Leikkaaminen visuaalisista syistä on mielestäni aivan yhtä kannatettava asia, sillä puutarhatyylit vaativat tyylin mukaiset toimenpiteet.
Perennat ja pensaat leikkauksella uuteen kesään
Pihan kevättöihin kuuluu talventörröttäjien poisto uuden perennakasvun tieltä. Kuivuneet kasvien osata lähtevät yleensä helposti haravalla, kukkavarret leikkaamalla. Samalla tarkistat, tarvitseeko kasvi jakamista. Yleinen muistisääntö on, että alkukesästä kukkivat perennat jaetaan syksyllä ja loppukesästä kukkivat keväällä.
Osa pensaista kaipaa keväistä leikkausta. Syyshortensia kukkii isommilla kukilla, kun edellisen vuoden kasvu leikataan keväällä runsaammalla kädellä. Pienempiä ja useampia kukkia saat, jos jätät leikkaamisen vähemmälle.
Jos olet epävarma leikkaamisen suhteen, aina voi odotella sen aikaa, että näet, onko kasvissa elämää, ensimmäiset silmut. Kuolleet ja huonokuntoiset oksat voi ja kannattaa aina poistaa. Samoin edellisenä kesänä kasvaneet oksat, jotka hankaavat muita oksia tai kasvavat vikasuuntaan tai pensaan sisäänpäin. Lumi on saattanut painaa ja murtaa oksia. Leikkaa murtunut oksa pois, samoin väärään suuntaan painunut oksa voidaan siistiä pienemmäksi oksanhangasta tai poistaa kokonaan. Osa pensaskasveista, kuten erilaiset angervot voi leikata alas myös aikaisin keväällä, jolloin kasvi lähtee kasvattamaan uutta heti lämpimien kelien alettua. Pensaan siistimisleikkaukset kannattaa tehdä vasta kukinnan jälkeen.
Havut eivät välttämättä kaipaa keväällä leikkaamista. Muotoonleikatut havut voi toki siistiä, jos oksat ovat painuneet tai kääntyneet väärään suuntaan. Muista jättää tuoretta vihreää oksiin, jotta kasvu jatkuu kesän aikana. Puksit voi leikata myös keväällä, uutta kasvua syntyy alkukesällä vauhdilla.
Tekstin lähteenä osia kirjasta Pihan neljä huonetta, Merja Naroma 2022.