Puutarha yöpakkasen jäljiltä

Anna talvelle lupa tulla

26.10.2023

Kesä jatkui tänä vuonna pitkään ja lämpimän kosteat kelit saivat kasvitkin villiintymään ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Nyt se on taas aika tunnustaa, että se kesä oli ja meni. Nyt kohti uutta muutan loppusyksyn homman saattelemana.

Lehdet ovat etelässä vielä isolta osin puissa, vaikka luntakin jo voisi tulla. Nurmi kasvoi vielä muutama viikko sitten, joten kannattaa hoitaa kaksi kärpästä samalla iskulla, aja pudonneet lehdet nurmen lannoitteeksi samalla kun siistit nurmikon vielä kerran ennen leikkurin pesua ja talvisäilöön laittamista.

Viimeisetkin perennojen kuolleet osat voi leikata pois, mikäli et halua jättää joitakin hauskoja kukintovarsia talventörröttäjiksi. Osa pehmeälehtisistä kasveista, kuten kuunliljat ovat keväällä ikävän mädäntyneitä haravoida pois kaiken uuden ihanuuden tieltä. Siistitty perennapenkki on siisti myös lumettomana talvena. Viimeiset ruusunnuput jaksavat vielä juuri ja juuri aueta, mutta on hyvä päästää ruusutkin jo talviunille ja valmistautua peittämään arimmat kasvit peitolla, lehtikasalla tai sitten rohkeasti odotella lumipeitteet tuloa.

Ruukkupuutarhan kasvit ovat saaneet etelässäkin jo pienen pakkasen puraisun, joten ne kannattaa tarvittaessa leikata ja viedä talvisäilöön kellariin tai porstuan ikkunalle. Yllättävän hyvin esimerkiksi muratit ja jalohortensiat ovat talvehtineet kellarin pimeässä. Hortensioiden kukinta voi kyllä myöhästyä loppukesään, jos niitä ei muista ottaa valoon jo aikaisemmin keväällä. Pelargoniat nauttivat valosta ja viileästä. Voisiko ikkunallisesta ja puolilämpimästä autotallista löytyä sopiva paikka?

Nyt on hyvä aika puhdistaa kesän työkalut ja laittaa ne varastoon. Ja samalla vahdinvaihdolla kaivella esiin kolat, lapiot, harjat ja hiekoitushiekat. Nimittäin ne ensimmäiset liukkaat yllättävät joka vuosi uudelleen pihan pitäjät autoilijoiden lisäksi. Puhdista kivetykset ja tarkista, että ulkohanat on tarvittaessa suljettu ja jäätyvät letkut tyhjennetty ja kuivateltu.

Ihanat valot tuikkimaan

Illan pimeä tulee jo kuuden jälkeen, joten on aika päästää kausivalot loistamaan! Valikoima tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, ja ota hetki aikaa kierrellessäsi pihamaalla pohtien samalla, mihin kaivattaisiin eloa syksyn ja talven aikana valoilla ja talvisilla koristeilla. Vanhatkin valot ja koristeet näyttävät uusilta, kun yhdistelet ja sijoitat niitä uusille paikoille.

Ensi kesän piharemontit ja uudet pihakohteet alulle nyt!

Olet varmasti pistänyt merkille pihallasi kohteet, jotka kaipaavat peruskorjausta tai muuta muutosta. Kierrä piha ja merkitse ylös kohennettavat paikat, ota valokuvia ja kirjoita ylös toiveita ja mieti hieman jo budjettia.

Juuri nyt on paras aika ottaa yhteyttä suunnittelijaan, joka tulee käymään pihallasi ennen lumia ja voitte tehdä yhdessä toimintasuunnitelman. Talvi on suunnittelijalle parasta aikaa suunnitelmien laatimiselle ja sinulla on mahdollisuus saada tekijät pihallesi jopa keväällä. Mitä myöhempään suunnittelu jää, sitä myöhemmin muutostyöt saadaan mahtumaan tekijöiden kalenteriin.

Uuden pihan rakentaja, ole ajoissa yhteydessä, sillä uudelle pihalle tarvitaan usein joukko eri alojen ammattilaisia, joiden kalenterit voivat olla jo puolillaan.

Ota yhteyttä www.minnaharju.fi tai sähköpostilla maisemasuunnittelija@minnaharju.fi.

Nyt voit antaa talvelle luvan tulla!

Viherkuutio logo
Viherkuutio Oy ja #meviherkuutiolaiset olemme vihreän rakentamisen ammattilaisia. Toteutamme ja hoidamme kaikenlaisia ja -kokoisia pihoja Kymenlaakson ja Loviisan alueella. Olemme oikea kumppani vihreän fiiliksen luomisessa kaikille pihojen omistajille tai sellaiseksi haaveileville.
© 2024 Viherkuutio Oy
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram